niedziela, 27 maja 2012

4- jajeczny makaron wstążka (Międzybrodzki Makaron)

Dziś na obiad rosół z dodatkiem czterojajecznego makaronu firmy Międzybordzki.







Cena: ~ 3,30zł
Masa netto: 250 g

Producent:
Międzybrodzkie Makarony Sp.j.
34-312 Międzybrodzie Bialskie, ul. Cicha 3
www. miedzybrodzki.pl

Ze strony producenta: Firma "Międzybrodzkie Makarony" rozpoczęła swoją działalność w 1991 roku w Międzybrodziu Bialskim. Produkty Firmy charakteryzują się tym, że podczas gotowania zwiększają ponad dwukrotnie swoją objętość, dzięki zawartości w swoim składzie świeżych jaj oraz mąki z pszenicy durum.Surowce użyte do produkcji pochodzą od dostawców  starannie wyselekcjonowanych na przestrzeni wielu lat.


Skład: mąka makaronowa pszenna, mąka semolina z pszenicy durum, świeże jaja 19,35% (4 sztuki/1kg), woda.

Czymże jest mąka semolina i durum?
Semolina to jeden z lepszych i zdrowszych gatunków mąki. Jest to gruboziarnista mąka lub drobna kasza otrzymywana z pszenicy twardej (durum), używana do przemysłowej produkcji makaronu lub kuskusu. Wielką zaletą tej mąki jest to, że chłonie znacznie mniej wody, niż zwyczajna mąka pszenna. Pszenica durum nazywana jest pszenicą twardą. Różni się ona tym od pszenicy miękkiej, że jej ziarna są szkliste i bardziej wartościowe. Ziarna pszenicy durum zawierają więcej wysokiej jakości białka, niż ziarna pszenicy miękkiej.

Czy to jest zdrowe? 
Sposobem określenia rodzaju mąki jest jej podział na typy. Typ mąki określany jest na podstawie zawartości w mące substancji mineralnych. Tak np. typ 450 określa zawartość 0,45%, typ 750 zawartość 0,75%, a typ 2000 zawartość 2,00% substancji mineralnych w mące. Popularnie zawartość substancji mineralnych w mące nazywana jest "zawartością popiołu" lub "popiołem". 

Typy mąki pszennej wg PN-A-74022: 

    * typ 450 Tortowa 
    * typ 500 Krupczatka, Mąka Wrocławska 
    * typ 550 Luksusowa 
    * typ 750 Chlebowa 
    * typ 1400 Sitkowa 
    * typ 1850 Graham 
    * typ 2000 Razowa, Śruta chlebowa). 


Typy mąki żytniej wg PN-A-74032: 

    * typ 580 
    * typ 650 
    * typ 800 
    * typ 950 
    * typ 1400 Sitkowa 
    * typ 1850 Starogardzka 
    * typ 2000 Razowa 

Typy mąki makaronowej uzyskiwanej z pszenicy durum: 

    * typ 950 
    * typ 1750 - Semolina

Spożywanie mąki powyżej 1400 uważane jest za wskazane.

Wniosek: makaron składa się z naprawdę najlepszej jakości pszenicy.


Przeprowadziłam prywatne śledztwo i makaron Międzybrodzki posiada dwa razy więcej białka niż inne, podobne makarony innych firm. Oraz 10g mniej węglowodanów (dobrze dla tych, którzy dbają o linię).
Zawartość tłuszczu we wszystkich markach makaronów jest porównywalna.

Opakowanie zawiera 10 sztuk gniazd:



Jedno gniazdo wygląda tak:





Sposób przygotowania: Zagotować osoloną wodę, wrzucić makaron. Gotować na słabym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Czas gotowania od 7-10 minut.






Ogromną zaletą makaronu jest fakt, że makaron po ugotowaniu nie traci kształtu  i nie klei się, można więc jeść rosół z długim, grubym makaronem.
Spodziewałabym się jednak bardziej żółtego makaronu a ten jest bledszy.
Muszę również wspomnieć o zdrowym składzie makaronu, 4 jajka i żadnej chemii.
Smak jest bardzo dobry, ale makarony tej firmy słyną z doskonałej opinii na temat smaku.
Plusem jest również opakowanie, które pozwala przed zakupem zobaczyć nam jak wygląda makaron.



Oczywiście polecam wszystkim fanatykom makaronów.

5 komentarzy:

  1. Zwykle nie wypowiadam się na forach internetowych, bo tyle tu złości i nienawiści i zwykłego buractwa, ale muszę przyznać, że zjadłabym taką zupę. Wiesz, narobiłaś mi niezły smak na rosół.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie widziałam tego makaronu więc nie wiem czy to jest jakaś nowość, czy może u mnie w sklepie go nie ma. Jestem spełnioną kucharką więc, myślę że jakieś fajne przepisy z https://basiazsercem.pl nawet z wykorzystaniem makaronu by się znalazły. Świetna sprawa jeśli chcemy zrobić coś na szybko do zjedzenia.

    OdpowiedzUsuń
  4. ininAsubsgo Trey Evans click
    gebtaibridwe

    OdpowiedzUsuń