Strona producenta: http://www.sonko.pl/
Zawartość opakowania: 2 woreczki po 100g
Masa netto: 200g
Wartość wskazanego dziennego spożycia/GDA:
Produkt jest nowością na rynku, dlatego ciężko jest znaleźć o nim informacje w Internecie (sprawdzałam):
Ze strony producenta: Ryż 3 kolory to wymieszane trzy odmiany ryżu o naturalnie kolorowych ziarnach. To wyśmienita kompozycja złocistego ryżu parboiled z dodatkiem ryżu czerwonego i czarnych ziaren ryżu dzikiego. Ryż 3 kolory jest źródłem witamin B1 i B3. Posiada niską zawartość tłuszczu i nie zawiera cukrów. Ze względu na swoje walory odżywcze oraz estetyczne stanowi atrakcyjny dodatek zarówno do wykwintnych potraw, jak i do sałatek. Ryż 3 kolory jest produktem bezglutenowym.
Nie wszyscy muszą wszystko wiedzieć więc postaram się wytłumaczyć co oznacza, że ryż jest produktem bezglutenowym.
Na początek pytanie: czym jest gluten?
Gluten jest to mieszanina białek roślinnych: gluteniny i gliadyny. Występuje w ziarnach zbóż: pszenicy, żyta i jęczmienia.
Niektórzy twierdzą, że gluten jako taki w ziarnie nie występuje, a tworzy się dopiero po dodaniu do mąki wody i wyrobieniu ciasta. W wytworzonym cieście tworzy się "siatka" glutenowa, która powoduje zatrzymywanie dwutlenku węgla, powstającego w cieście w czasie jego fermentacji w procesie produkcji pieczywa. Zjawisko to powoduje wzrost objętości kęsa ciasta podczas fermentacji i wpływa na porowatość pieczywa i stopień jego wyrośnięcia.
Produkt jest przeznaczony dla osób z nietolerancją glutenu (dotyczy to 1% populacji). Jest to choroba związana z wytwarzaniem przeciwciał skierowanych przeciwko glutenowi i powoduje ona uszkodzenie kosmków jelitowych. Jest to choroba typu autoimmunologicznego.
Opakowanie sugeruje spożycie 100g na dwie osoby.
Sposób przygotowania: Ilość wody w garnku dobrać tak, by woreczek był cały zanurzony. Wodę zagotować. Woreczek włożyć do wrzątku. Wodę można lekko posolić. Gotować pod przykryciem około 20 minut. W zależności od preferowanej konsystencji ryżu czas gotowania można wydłużyć lub skrócić. Wyjąć woreczek, przepłukać w zimnej wodzie, odsączyć, rozerwać woreczek wzdłuż drobnej perforacji i wysypać ryż na talerz.
Składniki: ryż biały długoziarnisty parboiled, ryż czerwony pełnoziarnisty (11%), ryż dziki (10%).
Moja ocena: Współtowarzysz testowania po spróbowaniu wykrzyknął "I to jest prawdziwy ryż".
Nie mam absolutnie żadnych zastrzeżeń do tego produktu.
Wygląda naprawę interesująco, smakuje naprawdę bardzo dobrze a i jest bardzo sycący.
Mam nadzieję, że można go spotkać na półkach hipermarketów ponieważ zdecydowanie zastąpię nim zwykły, biały ryż.
Polecam wszystkim (nawet tym uczulonym na gluten ;)
Nie mam absolutnie żadnych zastrzeżeń do tego produktu.
Wygląda naprawę interesująco, smakuje naprawdę bardzo dobrze a i jest bardzo sycący.
Mam nadzieję, że można go spotkać na półkach hipermarketów ponieważ zdecydowanie zastąpię nim zwykły, biały ryż.
Polecam wszystkim (nawet tym uczulonym na gluten ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz