wtorek, 17 lipca 2012

Granola gorzka czekolada (Sante)


Granola (słowo ang., pochodzące od włoskiego zdrobn. od grano: zboże, pszenica) to mieszanina płatków zbożowych, rodzynek, orzechów, suszonych owoców i cukru (lub miodu), pieczona do chrupkości.
Podawana jest z mlekiem lub jogurtem na śniadanie. Może być także wykorzystywana jako składnik ciast, deserów bądź batoników.




Masa netto: 50g
Cena: ~ 0,90zł
Strona producenta: http://www.sante.pl/


Ze strony producenta: Granolę wypieka się wyłącznie z naturalnych składników bez konserwantów i sztucznych barwników, z dodatkiem cukru trzcinowego i soli morskiej.
Granola wytwarzana jest z pełnych ziaren zbóż i zachowuje wszystkie cenne składniki w nich zawarte, a więc witaminy z grupy B, białko roślinne i minerałów takich jak fosfor, magnez żelazo oraz cynk.
Granola jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego- Światowa Organizacja Zdrowia WHO zaleca spożywanie 20-40g błonnika dziennie
Błonnik pokarmowy, spożywany w ramach zbilansowanej diety,  pomaga zrzucić zbędne kilogramy, ponieważ wchłaniając wodę pęcznieje i wypełnia żołądek. Zmniejsza dzięki temu uczucie głody, a także opóźnia moment, w którym pożywienie opuszcza żołądek.
Podstawą Granoli jest pełne ziarno owsa. Ma ono wyższą wartość odżywczą w porównaniu do innych zbóż, szczególnie pszenicy i żyta.
W tłuszczu owsianym przeważają kwasy tłuszczowe nienasycone takie jak oleinowy i linolenowy. 



Granola Dark Chocolate to zdobywca tytułu Superior Taste Award 2012 za WYBITNY SMAK przyznanego w międzynarodowym panelu degustacyjnym International Taste and Quality Institute w Brukseli. Granola została nagrodzona tym zaszczytnym tytułem oraz dwiema gwiazdkami przez 120 wybitnych szefów kuchni oraz znawców napojów z 13 najsłynniejszych europejskich stowarzyszeń kulinarnych oraz z Międzynarodowego Stowarzyszenia Sommelierów (ASI) na podstawie tzw. ślepych testów, oceniających wyłącznie właściwości produktów – pierwszego wrażenia, wyglądu, aromatu, tekstury oraz smaku.



Skład: płatki owsiane 39,2%, mąka pszenna, cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, tłuszcz roślinny, czekolada 7,1% (masa kakaowa minimum 47%): cukier, miazga kakaowa, masło kakaowe, lecytyna sojowa - emulgator, aromat; płatki kukurydziane (kukurydza, cukier, sól, ekstrakt słodowy jęczmienny, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), chrupki zbożowe (kasza kukurydziana, otręby pszenne, ryż, cukier trzcinowy, otręby żytnie), chrupki kakaowe (kasza kukurydziana, ryż, kakao, cukier trzcinowy), płatki kokosowe*, sól morska, aromat.
*Zawiera dwutlenek siarki.

Lecytyna sojowa - emulgator?

Lecytyna sojowa jest to złożony tłuszcz, który występuje zarówno w świecie roślinnym, jak i zwierzęcym. Często stosowana jest jako dodatek do żywności i ma wtedy symbol E322. Lecytyna można znaleźć w każej komórce ludzkiego ciała, a w szczególności w tkankach nerwowych i w mózgu. Zażywanie lecytyny sojowej wskazane jest np. przy przemęczeniu, wyczerpaniu psychicznym i fizycznym, przy zaburzeniach koncentracji, w sytuacjach stresujących oraz nerwowych. 

Emulgator (stabilizator) jest to substancja powierzchniowo czynna, ułatwiająca tworzeniu się emulsji, a także zapobiegająca jej zlepianiu się w większe krople. Emulgatory gromadząc się na powierzchni granicznej dwóch cieczy mocno zmniejszają ich napięcie powierzchniowe. Zasada działania emulgatorów polega na tym, iż zbudowane są one z dwóch części: hydrofilowej ("wciąganej" do wody) oraz hydrofobowej (zazwyczaj jest to grupa alkilowa "wypychana" z wody i tworząca na jej powierzchni coś w rodzaju "szczotki").




Wartość odżywcza:


Granola gorzka czekolada jest również dostępna w większym opakowaniu 350g w cenie ~ 4,90zł
(do zakupienia również w sklepie Sante: http://sklep.sante.pl/pl/p/Granola-czekoladowa-350g/7)



Moja opinia:
Czekoladową granolę firmy Sante znam i kocham nie od dziś.
Jest to mój ulubiony posiłek na śniadanie, jest przepyszny i zdrowy (8,2% błonnika).
Zawartość saszetki jest nieposklejana i wygląda naprawdę apetycznie.
Interesująco wyglądają także kawałki czekolady, które nie są jak to zwykle bywa starte lecz są widocznie ponieważ są małymi prostokątami.

Naprawdę serdecznie wszystkim polecam, ponieważ granola jest przyjemnie słodka i tania.
A jestem pewna, że będziecie zadowoleni z tego produktu.

Ocena: 7/6 :)

4 komentarze:

  1. Platki takie na sniadanie sa ok, jak sie ich nei napcha nadmiar bo kalorie jednak maja, jak się zje odpowiednio nie za duzo :), to idealne sniadanie :* chociaz mama chce wciskac kanapki z maslem i serem. bleh :(. Ale nie wiem, co z tom granola, bo ma czekolade. czy od czekolady nie dostaje sie tradzika??!? :O

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj, Sandro (?).
    Myślę, że jeśli mama daje Ci kanapki z masłem i serem to bierz i jedz, bo potem zatęsknisz za domowymi kanapkami.

    Czekolada poprawia humor! Nie sądzę, żeby miała ogromny wpływ na trądzik. Na stan mojej skóry nigdy nie miała wpływu.

    Dobranoc :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No wiem czekolada jest najlepsza moj chlopak sie ze mnie smieje ze jak mnie zostawi to bede jadla czekolade i lody i zrobie sie gruba ale sie nei zrobie bo on mnie nie rzuci tylko tak mowi a wiem ze mnie kocha <3 <3 lubie blogi o rzeczach

      Usuń
  3. Nie miałam okazji jeść tej czekolady i tym bardziej używać jej gdzieś w jakiś daniach w kuchni. W przypadku przygotowywania czekoladowego ciasta czyli brownie to chętnie używam przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-idealne-brownie/ gdyż to właśnie on jest moim zdaniem najbardziej czekoladowy.

    OdpowiedzUsuń