Cena: ~ 10zł
Objętość netto: 150ml
Strona producenta: http://www.leaperrins.com/
Kilka słów o sosie Worcestershire.
Jest to sos kulinarny o korzennym smaku i płynnej konsystencji; produkowany przez firmę "Lea & Perrins" w angielskim mieście Worcester. Produkcja sosu na skalę przemysłową ruszyła w 1837 roku. Sos jest dodatkiem smakowym do zarówno poddanych obróbce (gotowaniu) dań, jak i dań niegotowanych, w szczególności zaś do dań z wołowiny. Jest też ważnym składnikiem sałatki Cezara oraz koktajlu "Krwawa Mary".
Oryginalna receptura na sos Worcestershire zakłada wykorzystanie octu słodowego (wytwarzanego z jęczmienia), octu spirytusowego, melasy, cukru, soli, anchois, wyciągu z owocu tamaryndowca, cebuli, czosnku, przypraw i dodatków. Sosy nieprodukowane przez firmę "Lea & Perrins", do których stosowana jest nazwa "sos Worcester" składać sie mogą z octu, melasy, syropu kukurydzianego, wody, papryczek chilli, sosu sojowego, pieprzu, tamaryndowca, anchois, cebuli, szalotek, asafetydy, czosnku i goździków.
Ze strony importera: Według przekazów pochodzi z Indii, skąd dzięki swym niezwykłym walorom trafił na stoły kolonialne. W Królestwie Brytyjskim, dzięki staraniom pewnego lorda, który docenił jego smak, miał zostać odtworzony przez aptekarzy. Jednak dopiero po wieloletnim procesie fermentacji aptekarze uzyskali oryginalny smak i rozpowszechnili sos na wyspach. Obecnie jest jedną z najbardziej uniwersalnych przypraw. Sos został sporządzony według tradycyjnej receptury z octu słodowego, octu winnego i sosu powstałego w wyniku fermentacji anchois. Worcesterhire to doskonały dodatek do potraw z wołowiny. To jeden z komponentów innych sosów i doskonała przyprawa do zup, mięs, warzyw i makaronów.
Informacje na opakowaniu: Unikalny sos o oryginalnej recepturze dojrzewa przez 18 miesięcy. Idealnie podkreśla smak i aromat mięsa, ryby z frytkami, zapiekanek mięsno - ziemniaczanych i makaronów. Doskonały do sosów i marynat. Znakomity sos do steków, spagetti i sałatek. Świetnie smakuje z sokiem pomidorowym.
Wartości odżywcze:
Butelka jest bardzo ładnie wykonana. Wytłoczony jest na niej napis Lea&Perrins.
Spółka Lea & Perrins od 1837 roku produkuje sos według tej samej, niezmienionej i nieznanej nikomu innemu receptury - chociaż wiadomo mniej więcej z czego worcester sos się składa, to jeszcze nikt na świecie nie zdołał podrobić jego smaku.
Ja postanowiłam sprawdzić smak tego sosu na filecie z mintaja i frytkach.
Sos ma ciemno brązowy kolor, jednak na tyle przezroczysty, że można dojrzeć przyprawy w nim zawarte.
Jak się sprawdził?
Znakomicie.
Odkryłam tajemnicę szanujących się restauracji!
To jest ten smak mojego ulubionego (jednak średnio wyrafinowanego) dania, który znam z ukochanych restauracji.
Oczywiście sos Worcestershire zostanie ze mną na zawsze, a ja będę testowała go z każdą potrawą jaka tylko przyjdzie mi na myśl.
Jestem bardzo na tak! Tak! Tak! Tak!
Sos wchłania się w potrawy, także staje się niemal niewidoczny, ale już po pierwszym kęsie mamy pewność, że on tam jest!
Rozkosz w ustach!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz