wtorek, 10 lipca 2012

Otręby owsiane spożywcze (Młyny w Stoisławiu)


Cena: ~ 3,03zł
Masa netto: 500g
Strona internetowa producenta: www.stoislaw.com.pl
Sklep internetowy: www.mlynystoislaw.pl




Kilka słów od producenta:

Otręby wystarczy zalać wrzątkiem mleka lub wody, zamieszać i pozostawić pod przykryciem na 2 minuty. Następnie do tak zaparzonych otrąb dodajemy to, co kto lubi najbardziej: orzechy, rodzynki, suszone śliwki, morele, miód lub dżem...




Kilka słów o tym czym właściwie są otręby i dlaczego na stronach pro-zdrowotnych wzbudzają takie zainteresowanie.

Otręby to produkt powstały z przemiału zbóż pszenicy, owsa lub żyta. W skład otrąb wchodzi w głównej mierze zewnętrzna warstwa ziarna, to jest warstwa owocowo nasienna. Głównymi produktami przemiału są: mąka, kasze oraz otręby.
Otręby zawierają dużą ilość błonnika, witamin i makro- oraz mikroelementów. Przyczyniają się do sprawniejszego funkcjonowania układu pokarmowego. Pomagają w profilaktyce schorzeń przewodu pokarmowego (rak jelita grubego, rak żołądka) oraz przy chronicznych zaparciach.
 Używane są też jako swoisty „wypełniacz” dla osób stosujących diety niskokaloryczne – w dużej części są nieprzyswajalne przez organizm, a powodują uczucie sytości.

Opakowanie otrąb (zawsze wydawało mi się, że słowo "otręby" w dopełniaczu liczby pojedynczej brzmi "otrębów" a tu proszę zaskoczenie, mówi się "otrąb") posiada interesującą zaletę.
Z boku opakowania jest przeźroczysty pasek, który przed otwarciem opakowania pozwala zerknąć co znajduje się wewnątrz.


Wartość odżywcza:


Otręby zostały użyte do wypieku bułeczek o których pisałam tutaj.
Otręby dodałam zarówno do ciasta jak i posypałam nimi bułeczki.




Po upieczeniu bułeczki z otrębami wyglądały naprawdę imponująco:


Czy kiedyś jeszcze kupię otręby?
Nie w najbliższym czasie ponieważ 500g otrąb starczy mi na naprawdę długo :)
A kiedy się skończą? Kupię na pewno.
Jeśli mogę dostarczać swojemu organizmowi zdrowia w czystej postaci - to czemu nie?!
Jestem na tak :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz