wtorek, 31 lipca 2012

Zielona papryka Jalapeno krojona (La Costena)


Jalapeño to odmiana papryki o niewielkich owocach, ceniona ze względu na ostry smak. Dojrzałe owoce osiągają rozmiar od 5 do 9 cm i mają czerwoną albo częściej zieloną barwę. Jej nazwa pochodzi od miasta Xalapa (stan Veracruz), gdzie była początkowo uprawiana. Główne rejony uprawy jalapeño to stany Veracruz oraz Chihuahua a także Nowy Meksyk w USA. Inne nazwy tej papryki to m.in.: cuaresmeños, huachinangos i chiles gordos.\




Cena: ~ 7,50zł
Masa: 220g
Strona producenta: http://www.lacostena.com.mx/


Informacje na opakowaniu:
Zielona papryka Jalapeno krojona.
Pikantna meksykańska zielona papryka chili Jalapeno.
Papryka w zalewie pokrojona w małe kawałki ma wyrazisty, ostry smak.
Nadaje zdecydowany charakter wielu potrawom.
Doskonały dodatek do dań mięsnych, gulaszu, egzotycznych sałatek i sosów.




Kilka słów o firmie La Costena:
Jest to firma powstała w 1923 roku w Meksyku. 
Wtedy to mały sklepik o nazwie "La Costena" został wykupiony przez Don Vicente Lopez Resines.

Ze strony importera na temat firmy:
La Costena - to linia produktów przeznaczona do dań kuchni meksykańskiej. Unikalne przysmaki prawdziwej papryki jalapeno i serrano, placków tortilla, lokalnych odmian fasoli i past fasolowych idealnie wzbogacają każdą potrawę.


Skład:
papryka jalapeńo 50%, woda, ocet, cebula, marchew, sól, olej sojowy, oregano, liść laurowy, czosnek.


Przyznam uczciwie, że dziś pierwszy raz miałam okazję wypróbować paprykę Jalapeno.
Postanowiłam wypróbować nieznany mi dotąd produkt dodając go do gulaszu.
Nie miałam żadnych oczekiwań odnośnie tej papryczki.
Zastanawiałam się jednak czy dodać paprykę do jeszcze gotującego się gulaszu czy do gotowego już dania.
Postanowiłam zaryzykować wychodząc z założenia, że raz się żyje i dodałam paprykę do gotującego się jeszcze gulaszu.
To prawdopodobnie był błąd. 
Papryka gotując się sprawiła, że cały gulasz przesiąkł smakiem ostrej papryczki.
Ja jako fanka ostrych przypraw nie uważam, żeby gulasz przyprawiony tą papryczką był zbyt ostry, jednak członkowie mojej rodziny mieli inne zdanie na ten temat...

Uważam ten produkt za naprawdę wart uwagi.
Jestem pewna, że następnym razem piekąc moją ukochaną, domową pizzę nie zapomnę o tym składniku.

Polecam wszystkim smakoszom ostrzejszej kuchni :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz