czwartek, 5 lipca 2012

Pesto z bazylii (Polli)


Postanowiłam trochę powspominać więc postanowiłam przyrządzić makaron z kurczakiem z pesto i porównać domową potrawę od potrawy, którą miałam okazję skosztować w Wielkiej Brytanii.




Pesto alla Genovese
Zawartość netto: 190g
Cena: ~ 12zł


Pesto alla Genovese to klasyczny włoski sos, powstały na bazie świeżej bazylii, sera Pecorino, orzeszków pinii i oliwy z oliwek. Dodatek sera Grana Padano i czosnku nadaje mu nie powtarzalnego smaku. We Włoszech stanowi on nieodłączny dodatek do makaronów. Gorący makaron, posypany parmezanem i przyprawiony pesto, w szybki i łatwy sposób tworzy aromatyczne danie.


Czym właściwie jest pesto?
Jest to zielony sos pochodzący z Genui (Liguria) we Włoszech, którego głównym składnikiem jest bazylia.
Tradycyjnie wytwarzany w marmurowych moździerzach z oliwy z oliwek, bazylii, parmezanu lub innego drobno startego twardego sera, orzeszków piniowych i soli.



Skład: bazylia 38%, olej słonecznikowy, oliwa z oliwek 9%, orzechy nerkowca, mieszanka wędzonych serów 4% (mleko krowie, sól, ser rennet, substancja konserwująca: lizozym - białko jaja kurzego), mąka ryżowa, ser Pecorino Romano, cukier, sól, orzechy pini, aromaty, czosnek, regulator kwasowości: kwas mlekowy.


Informacje dla alergików: produkt zawiera mleko, białko jaja kurzego i orzechy. Nie zawiera sztucznych substancji konserwujących.


Wartości odżywcze:


Składnik pokarmowy ilość
białko - na 100g 5.40
białko - na op.        10.26
węglowodany - na 100g 7.60
węglowodany - na op. 14.44
w tym cukry - na 100g 3.00
w tym cukry - na op. 5.70
tłuszcze - na 100g 43.30
tłuszcze - na op. 82.27
sód - na 100g 0.00
sód - na op. 0.00
błonnik - na 100g 0.10
błonnik - na op. 0.19
w tym nasycone - na 100g 5.30
w tym nasycone - na op. 10.07
Kalorie: 844 kcal


Moja ocena:
Pesto pachnie cudownie. Nigdy nie spodziewałabym się, że tak polubię zapach i smak pesto.
Moim zdaniem pesto wygląda nieciekawe, ale chyba taki urok tego sosu.
Smakuje naprawdę dobrze. Jestem przekonana, że sos pesto wejdzie do mojego domowego menu. I jestem pewna, że będzie to pesto fiirmy Polli ponieważ przekonało mnie ono do siebie swoim zapachem i smakiem.

Okazało się, że domowy makaron z kurczakiem i z pesto smakuje o wiele lepiej niż taki kupowany gdzieś w przydrożnej restauracji.
Zdecydowanie polecam!



7 komentarzy:

  1. Nie chwaląc się, lubię kuchnie świata i znam się na pesto świetnie i mój chłopak zawsze mi mówi, że świetnię gotuję. A tego pesto nie widziałam nigdy wczesniej, ale na zdjęciach wygląda bardzo dobrze. Też wytestuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Naprawdę polecam pesto tej firmy.
    Ja nigdy wcześniej nie miałam okazji przygotowywać makaronu z pesto i muszę przyznać, że jestem naprawdę przyjemnie zaskoczona.

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupa Pomidorowa6 lipca 2012 22:58

    12 zł za 500g? To nie może by dobre

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 190g tam jest. Czytaj ze zrozumieniem!

      Usuń
    2. Zgadza się.
      Słoiczek zawiera 190g produktu a nie 500g.

      Pozdrawiam :)

      Usuń
  4. Uwielbiam pesto, mogłabym je jeść przynajmniej raz w tygodniu ;))

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja (jak się okazało) również uwielbiam pesto :)

    OdpowiedzUsuń